Hírlevél

Hírek

Takarékoskodj okosan!

Meddig érdemes kivárni? Takarékoskodni az év hátralevő részére? Visszafogni a költéseket, és hibernáltan várni, hogy visszaálljon a régi rend? Lesz egyáltalán régi rend?

Mindenkinek zsong a feje a fenti kérdésektől, akár magánemberként, akár médiapiachoz bármilyen vékony köldökzsinórral kapcsolódó hirdetőről, médiaügynökségi szakemberről, médiatulajdonosi oldalon vagy kereskedőháznál dolgozó értékesítőről, tulajdonosról, befektetőről, netán újonnan beruházni kívánó pénzügyi szakemberről beszélünk
.Michael Kalecki (1899–1970),elmélete szerint: a takarékosság bár az ortodox elmélet szerint fontos érték, mégis a nemzetgazdaság egészét bajba sodorhatja azáltal, hogy mindenki kevesebbet költ, s így a kereslet visszaesik, eladhatatlan készletek halmozódnak fel, így a termelést csökkentik, a munkásokat elbocsátják.
Jelenleg Magyarországon ugyanannyi (sőt, talán valamivel több, tekintve a hazaküldött vendégmunkásokat) fizetőképes kereslettel rendelkező felnőtt él, mint februárban. A körülményeik változtak. Többet vannak (remélhetőlen szinte csak…) otthon. Egy részük kevesebbet dolgozik. Általánosságban elmondható, hogy kevesebbet költenek? Másra költenek? Máshogy (?) érhetjük el őket hatékonyan. Mert: máshogy fogyasztanak médiatartalmakat; más befogadói szituációban találkoznak a hirdetéseinkkel. Már ha hirdetünk. Ha nem dermedten várjuk, hogy minden megváltozzon, VISSZAváltozzon. Ami valószínűleg soha nem fog megtörténni. Ez egy új, egy más világ. Ehhez kell alkalmazkodnunk. Az, hogy ki éli túl, hogy ki marad vagy lesz még erősebb, csak azon múlik, ki milyen gyorsan ébred.
Ha már médiafogyasztás…az nem nagy titok, hogy az otthonok falai közé a televízió, a rádió és az online impulzusok bejutnak. Én az utóbbiról írnék pár gondolatot.
A Conviva COVID-19 Social & Streaming Riportja alapján világviszonylatban 20%-kal nőtt a streamelt tartalomfogyasztás, az elmúlt egy hétben a legkisebb mértékben Európában nőtt, ahol a „robbanás” március 16-i héten volt, amikor Ausztriában és Spanyolországban 40%-kal nőtt az előfizetők száma (Forrás: Bloomberg).
Nem csak a streamelt, hanem a jogtiszta videós tartalmak fogyasztása is ugrásszerűen megnőtt márciusban: ebben a tekintetben az Atmedia online divíziója bizonyult piacvezetőnek 16 682 474 videóindítással. Ezt a videóindítás számot 1 907 961 egyedi felhasználó produkálta márciusban, a totál magyar internetező közönség mintegy 30%-a (Forrás: DKT - Gemius 2020/03(15+ belföldi közönség)
Halkan jegyzem meg, hogy ez az 1,9 millió néző bizony végignézte a 30 másodperces spotokat a videók előtt vagy közben, ha éppen találkozott velük.
A Gemius Adreal adatai alapján a hirdetői szektorokat vizsgálva az online költések leginkább a gépjármű és a bank- és pénzügyi szektorokban estek vissza a március 16-i héten. Utóbbinak - a bankszektornak - az április 7-én elfogadott gazdaságélénkítő csomag új lendületet adhat.
A kereskedelem, az OTC, a telekommunikáció, az oktatás, szabadidő és könyv szektoroka visszaesésben kevésbé érintettek, sőt az ő esetükben inkább úgy fogalmaznék: okosan kell tervezni, okosan kell takarékoskodni.
A mostani időszakban nem kommunikálni legalább akkora hiba, mintha nem lenne járvány, és a hirdetések szempontjából az év egyik „legzajosabb” időszakában maradnánk csöndben.
A megváltozott fogyasztói szokásokra, fogyasztói kosár-összetételre reagálók lehetnek az igazán nagy nyertesei ennek az amúgy szomorú és gondterhes helyzetnek.
Most jött szóba először, aki a teljes értékesítési láncban a legfontosabb, és akivel kezdenem kellett volna: a FOGYASZTÓ. Csak az tud reagálni, aki ismeri a fogyasztóját. A fogyasztója mindennapját, a médiafogyasztási szokásait. Minden vállalkozásnak felül kell vizsgálnia a termék- és/vagy szolgáltatáspalettáját: Mi az, amire van, lesz kereslet? Mi az, amitől a fogyasztóm elfordul? Hiszen semmi sem lesz az, ami volt előtte…
Nem elég okoskodni, vagy légből kapott projekciókat kergetni. Tények kellenek. Kutatás. Fókuszcsoport vizsgálatok. Bármi, ami közelebb hoz a fogyasztónkhoz. Csak úgy tudunk jól reagálni, okosan takarékoskodni, vagy gazdálkodni, ha tényekre alapozzuk a döntéseinket.
Azok a brandek, azok a hirdetők döntenek okosan, és felelősen, akik továbbra is jelen vannak, biztonságot, kiszámíthatóságot sugároznak, amelyekre a fogyasztók talán még érzékenyebbek ezekben a napokban. Olyan ez, mint a kisbabáknak a napi rutin: ami ismétlődik, ami szabályszerű, az keretet ad a mindennapoknak.
Végül, ha okosan alkalmazkodunk, és megtanulunk együtt élni ezzel a még talán kicsit új, kicsit furcsa helyzettel, akkor lehet, hogy már nem lesz többé új és furcsa. Hanem csak annyit fogunk mondani, ha visszaemlékszünk 2020. tavaszára: Emlékszel, milyen volt AZELŐTT?

Portfólió